El riu


PER QUÈ LES PRIMERES CIVILITZACIONS VAN SORGIR A LA RIBA DELS GRANS RIUS?

Civilizaciones FluvialesDurant el Neolític, al voltant de grans rius, s'assentaren comunitats humanes que amb el temps desenvoluparen una cultura i escriptura pròpia. Aquestes civilitzacions són conegudes com Civilitzacions Fluvials. 
 
Les principals Civilizacions Fluvials de l'antigüitat van ser l'Egípcia, la Mesopotàmica, la Hindú i  la Xinesa. 

Nosaltres ens endinsarem en el coneixement de
l'Egípcia i la Mesopotàmica per la seva  influència directa sobre la nostra cultura.

Penseu que és casualitat que aquestes civilitzacions sorgiren al voltant de grans rius?.
Aquests territoris, valls fèrtils i planures al.luvials, presentaven unes característiques ideals per a l'assentament de població. Els avantatges més importants que oferien els rius eren:
- Les aigües del riu permetien el desenvolupament de l'agricultura.
- El riu permetia el fàcil transport de  mercaderies. En aquell temps els camins terrestres eren pràcticament inexistents.
- El riu assegurava una pesca constant.
- El riu netejava l'aire i les vores, emportant-se possibles malalties.



Els grecs anomenaren Mesopotàmia-que vol dir entre rius-al fèrtil territori que existeix entre els rius Tigris i Eufrates (Actual Síria). Aquestos dos cabals van paral·lels, travessant una plana formada per les seves inundacions. Neixen en les muntanyes d'Armènia, recorren el territori de nord a sud i desemboquen en el Golf Pèrsic.
El territori de Mesopotàmia es divideix en dues parts: l'Alta Mesopotàmia i la Baixa Mesopotàmia. En la part alta, els rius van ràpids, i en la part baixa, les aigües van lentament, facilitant l'agricultura.
Les planures de Mesopotàmia no tenien defenses naturals i van ser moltes vegades invadides. Al llarg del temps Mesopotàmia fou habitada per : sumeris, babilonis i assiris.

Com ja sabeu el riu Nil és un dels rius més llargs del món, que neix al centre d'Àfrica i es troba envoltat per deserts.
Al voltant del Nil es va desenvolupar la civilització egípcia. Podem dir, fins i tot,  que el riu Nil era el centre de la vida d'Egipte.

A Egipte, el Nil té una gran crescuda anual que inundava la terra de les seves ribes. Quan l'aigua retrocedia, les ribes del riu quedaven cobertes d'un fèrtil llim, on es sembraven els conreus.
 Per a què les crescudes no fossin una simple inundació, va ser necessari fer obres de drenatge, aixecar dics de contenció i construir canals per irrigar.

Egipte està format geogràficament per dues parts molt diferents: el delta, una vall molt ampla, i un estret passadís de terres conreables al voltant del Nil, entre dos deserts.
Tota la riquesa depenia del riu i els antics egipcis l'adoraven com un déu.

Es pot dir que el Nil era el centre de la vida d'Egipte.

De fet el cicle de les crescudes del riu marcava les estacions en el calendari egipci.

           Ajet o Inundació (finals d'estiu i tardor)
SA
x t
N5 
Peret o Sembra (hivern i principi de primavera)
pr
r
t
ra
Shemu o Recol.lecció (finals de la primavera i principi d'estiu)
S N35B ra

Activitats Dossier

1. Cerca quin sistema van idear els habitants de Mesopotàmia per aprofitar l'aigua dels rius.
2. Redacta una breu síntesi que respongui a la següent pregunta: 
    "Egipte era un do del Nil"?
Pots trobar més informació a:
http://www.edu365.cat